FRA ENKEL HYTTESTOL TIL DESIGNIKON

mer informasjon

Under et sommerferieopphold i Westport i 1903 får amerikaneren Thomas Lee ideen om å lage en utestol. Med familie og venner som testpanel blir flere prototyper konstruert, for å finne den mest komfortable stolen. Han ender til slutt opp med en modell med skrått sete, høy rygg og brede armlener, perfekt for det ujevne terrenget i Adirondack Mountains. Lite aner Thomas Lee at familiens «Uncle Tom´s chair» skal bli mye mer enn en enkel hyttestol.

Thomas Lees jaktvenn, Harry Bunnell, ser potensialet i stolen og tar to år senere patent på møbelet. Den lages nå med bredere, kvistfritt treverk og får navnet Westport Chair. Bunnell setter stolen i produksjon og holder det gående i hele 25 år. Etterhvert sprer populariteten seg, blant annet over til Canada, der den får navnet Muskoka Chair.

I 1938 gjør Irving Wolpin patent på en annen designendring med navnet «Lawn-Chair» (Plenstol). Den har smalere trelameller, avrundet rygg og en kurvet seteform. Wolpins design er den vanligste formen man finner hos Adirondack-stoler i senere tid. Adirondack-stolen fremstår idag som et designikon blant utemøbler.